“Kendi Dünyanı Minecraft ile Tasarla!” Güzel bir slogan ve evet bu evrende kendi dünyanı tasarlayabiliyorsun! Peki nedir bu Minecraft?
Markus “Notch” Persson tarafından 2009’da bir haftada yazılmış, resmi olarak 2011 yılında yayınlanmış ve kısa sürede de tüm dünyaya yayılmış bir bilgisayar oyunu. En basit anlatımıyla bloklarla kendinize bir dünya yaratıyorsunuz. İlk baktığınızda çok rahatsız edici geliyor görüntü çünkü son derece basit grafiklerden oluşuyor. Bir oyunun nasıl oluyor da tüm dünyada milyonlarca hayranı olduğu, bağımlılık yarattığını merak ediyorsunuz sonra da.
Bugün sadece 18 milyon kişi PC/Mac’de oynuyor. Bu rakama xbox, playstation, ios ve android platformlu cihazlarda oynayanları da ekleyince 40 milyondan fazla kişinin Minecraft oynadığını söylüyor istatistikler. İnanılmaz bir rakam. Bana göre 40 milyon bağımlı var demek bu. Bir kere bulaşan bir daha bırakamıyor.
Minecraft nedir ve nasıl oynanır?
16 Mayıs 2009’da piyasaya sürülen ve sürüldükten sonra belli bir süre dilden dile yayılan, daha sonra ise apaçık şekilde popülerleşen Minecraft oyunu çok konuşulan oyunlardan biri haline geldi. Minecraft nedir ve nasıl oynanır çok merak edilen bir konu!
Minecraft birinci tekil şahıs kamera açısıyla oynanan bir oyun. Half-Life serisi, Counter Strike serisi ya da Crysis gibi oyun serilerinden bu kamera açısı size tanıdık gelecektir. Elbettte bu oyunlarla benzerliği sadece kamera açısı. Oyun her şeyden önce bir açık dünya oyunu. Yani özgürüz, tabi yapabilirsek, dünyadaki her yere gidebiliyoruz.
Oyunda gördüğümüz her şeyi kırabiliyor ve toplayabiliyoruz ve topladığımız materyalleri istediğimiz yere yerleştirebiliyoruz. İşte bu özellik Minecraft’ın temelini oluşturuyor. Minecraft yapımcıları oyunu iki moda ayırarak çok iyi etmişler. Birinci modda hayatta kalmak için uğraşacak, ikinci modda ise kreatif becerilerinizi ortaya çıkarma şansı yakalayacaksınız.
Minecraft’ın Survival (hayatta kalma) moduna başlarken olanaklarımız çok kısıtlı. Çok az malzemeyle dünyaya geliyoruz ve yapılması gereken acil işlerimiz oluyor. Öncelikle oyunda gece ortaya çıkan türlü yaratıktan korunmak için bir sığınağa ihtiyacımız oluyor. Bunun için yapmanız gereken şey elinizdeki çapayla toprağı eşelemek ve onu toplayarak kendi evinizi hızlı şekilde inşa etmek.
Böylece gece olduğunda yaratıklar size ulaşamıyor ve sizde güvenli bir yerde sabaha kadar canlı kalmış oluyorsunuz. Sabah olunca yaratıklar ortadan kayboluyor ve siz daha fazla malzeme toplayabilmek için dünyayı gezmeye başlıyorsunuz. Fakat önerimiz şudur ki fazla evinizden uzaklaşmayın.
Minecraft ??
Minecraft’a adını veren olgudan bahsedelim biraz da. Mine, Türkçe’de maden, Craft ise işlemek anlamına geliyor. İşte oyunun en çarpıcı noktası bu. Oyunda çeşitli malzemeleri bir araya getirerek onlardan yepyeni bir malzeme çıkarabiliyorsunuz. Yani maddeleri işleyebiliyorsunuz.
Örneğin ağacı keserek elde ettiğiniz odunlardan belli bir ölçüde kullanarak masa sandalye yapabilirsiniz. İşte bu Crafting sistemi oyunun en büyük özelliği ve oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Crafting ile kılıçlar, duvarlar, büyülü sistemler, kapılar, sandıklar, ocaklar, resimler ve daha birçok şey yapabilirsiniz.
Birinci modda hayatta kalmak için ayrıca yemek de yemeniz gerekiyor. Bu da dünyada özgürce dolaşan bazı çiftlik hayvanlarını kullanmanız anlamına geliyor. Silahınızla çiftlik hayvanlarını yakalıyor ve yakaladıklarınızdan et yoluyla faydalanıyorsunuz. Dilerseniz yaptığınız ocakta eti pişirebilir ve etten daha fazla verim alabilirsiniz.
Oyunda silah sistemleri de mevcut. Kılıç, ok ya da zırh yapabiliyorsunuz. Ayrıca oyunda derinliklere gittikçe değerli madenlere ulaşabilecek ve bu madenleri çıkarabilmek için raylı sistemler inşa edebileceksiniz.
İkinci mod yani kreatif modda ise sınırsız özgürlük sizi bekliyor. Tüm eşyalara sahipsiniz ve bu eşyaları nasıl kullanacağınız tamamen size bağlı. İsterseniz dünyada uçun ve devasa bir gökdelen inşa edin.
İsterseniz rayları kullanarak yeraltı sistemleri kurun ve yaptığınız eserleri herkese gösterin. Tam bu noktada Multiplayer modu devreye giriyor ve oyun size arkadaşlarınızla birlikte devasa yapılar inşa edebilme olanağı sunuyor. Bu da daha fazla eğlence demek oluyor.
Bunun gibi birçok detay, Minecraft’ın başarısını anlatmaya yeterlidir diye düşünüyoruz. 3D oyunlar türünün geldiği bu noktada Minecraft gerçekten de bir mihenk taşı gibi görünüyor. Minecraft çıktıktan sonra oyun piyasası bu ünlü oyundan çok etkilenmişe benziyor. Flash oyun portallarında onlarca Minecraft oyunu görmek mümkün.
Hakkında birçok yararlı mı, zararlı mı tartışmasının gündemi işgal ettiği bugünlerde dilerseniz Minecraft’ı siz de deneyin ve kendi kararınızı kendiniz verin.